Winter in kamp Moria (2019)

Keramiek (2019)

Moria is een vluchtelingenkamp op het eiland Lesbos. Een grote stroom (voornamelijk Syrische) vluchtelingen bereikte het kamp via buurland Turkije. Het kamp is berekend op 3000 mensen. Het kamp is regelmatig in het nieuws omdat de leefomstandigheden er abominabel slecht zijn. In november 2019 besluitt de Griekse regering het kamp te sluiten. Er bevinden zich op dat moment meer dan 13.000 mensen in het kamp.

Iedere winter bereiken ons de berichten van vluchtelingen in het overvolle kamp, die door koude en sneeuw worden overvallen. “Winter in kamp Moria” verbeeldt een vluchteling.

De stichting Shower Power zet zich in voor “schoon en veilig sanitair voor iedereen die dat nodig heeft en waardigheid voor allen, niemand uitgezonderd”. Zij richtten een “safe house” op nabij kamp Moria: een veilige haven met een warme douche waar vrouwen en kinderen even kunnen  bijkomen van hun leven in het kamp. Vanaf het begin van het project in 2018 hebben al bijna 20.000 vrouwen en kinderen gebruik gemaakt van de douches. https://www.showerpower.eu/

Het beeld is gemaakt van keramiek (40cm breed x 30cm diep x 52cm hoog)