Wild zwijn

Keramiek (2015)

Wilde varkens leven in familiegroepen: een paar zeugen met hun jongen en met de jongen die een jaar eerder geboren zijn. Ze zijn ontzettend sterk, maar op hun eigen manier toch elegant.

In Duitsland was een onderzoeker die het leven van varkens in het wild bestudeerde. Dag na dag trok hij het bos in om  het vertrouwen van een rotte varkens te winnen. Uiteindelijk raakten ze zo aan hem gewend, dat ze zich niks meer van hem aantrokken. Toen mocht de onderzoeker zelfs bij de familiegroep in het nest slapen.

Dat ging allemaal goed totdat de paartijd aanbrak. Een mannelijke varken (een beer) kwam de zeugengroep opzoeken. Hij bleek zeer ontstemd over de aanwezigheid van de onderzoeker. Deze besloot zijn kennis over het varkensgedrag in stelling te brengen om de beer te verjagen: hij maakte zich zo groot mogelijk om te imponeren en sloeg de beer zo hard als hij kon , links, rechts, links tegen de kop. Het verhaal gaat dat hij zo de beer verjoeg. Maar het zal wel even geduurd hebben voordat hij weer ontspannen met zijn rotte zeugen optrok.